Czy PLA nadaje się do kontaktu z żywnością?

W dzisiejszym świecie coraz więcej osób poszukuje alternatywnych materiałów do druku 3D, które są przyjazne dla środowiska. Wśród nich największą popularnością cieszy się PLA. Jest to biodegradowalny, pochodzący z źródeł odnawialnych polimer, który otrzymuje się z fermentacji skrobi roślinnej, najczęściej kukurydzy. Jednak czy materiał ten nadaje się do kontaktu z żywnością?

EcoLine PLA a kontakt z żywnością

Na początek warto zwrócić uwagę na to, że występują różnego rodzaju typy tego polimeru. Jednym z nich jest EcoLine PLA. Jest to materiał, który spełnia wymagania normy europejskiej EN 13432 dotyczącej biodegradacji i kompostowalności. EcoLine PLA może być stosowany do produkcji naczyń jednorazowych takich jak kubki, talerze, słomki do picia czy sztućce. Jest bezpieczny w kontakcie z żywnością i nie wpływa negatywnie na jej smak ani zapach. EcoLine PLA jest więc doskonałym wyborem dla osób szukających ekologicznych alternatyw w kuchni. Warto jednak zwrócić uwagę, że nie każdy rodzaj żywicy polilaktydowej (dokładna nazwa tzw. PLA) nadaje się do kontaktu z żywnością, a samych odmian tego tworzywa na rynku jest bardzo dużo łącznie z filamentami do druku 3D.

E-HT PLA – materiał wytrzymujący podwyższone temperatury

Kolejnym materiałem godnym uwagi jest E-HT PLA. Jest to specjalny rodzaj PLA, który został zmodyfikowany, aby wytrzymać wyższe temperatury, a także charakteryzuje się większym ciężarem właściwym i wytrzymałością mechaniczną. Tradycyjne PLA ma niższy punkt topnienia i może ulegać deformacji w kontakcie z gorącą lub nawet ciepłą żywnością. E-HT PLA został zaprojektowany tak, aby mógł być używany do produkcji opakowań i naczyń, które mają styczność z ciepłą żywnością taką jak napoje czy potrawy. E-HT PLA sprawia, że można cieszyć się przyjemnym doświadczeniem spożywania ciepłych posiłków, wykorzystując do tego celu drukowane detale np. wielokrotnego użytku lub inne przybory kuchenne, jednocześnie dbając o środowisko.

SmartFit PLA, czyli spektakularne efekty

Ostatnią propozycją jest SmartFit PLA. Filament na bazie tego polimeru ma innowacyjne właściwości, które sprawiają, że wydruki z jego użyciem są bardziej funkcjonalne, a efekty wizualne są bardziej spektakularne. SmartFit PLA można podzielić na dwie grupy produktowe. Są nimi: 1-SmatFit PLA Glitter, SmartFit PLA Gleaming oraz 2: SmartFit PLA Natural Fibers. Druga grupa produktowa charakteryzuje potwierdzoną certyfikatem zdolnością do kontaktu z żywnością, niestety w przeciwieństwie do grupy pierwszej, która nie jest zalecana do tego celu. Ponadto SmartFit PLA Natural Fibers poprzez dodatki drewna, pyłu bambusa oraz pyłu korka nada wydrukom unikalnego wyglądu oraz zapachu!

Podsumowując, PLA, w tym EcoLine PLA, E-HT PLA i SmartFit PLA, nadają się do kontaktu z żywnością. Są to przyjazne dla środowiska, stanowią alternatywę dla tradycyjnych tworzyw sztucznych i mogą być stosowane do druku opakowań, naczyń lub przyborów kuchennych.

Ważne jest jednak, aby wybierać produkty, które spełniają odpowiednie normy i przepisy, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności oraz maksymalnie wykorzystać korzyści ekologiczne tych materiałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polityka Prywatności
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić Ci najlepszą jakość na naszej stronie.
This site is registered on wpml.org as a development site.